085 833 6669 - Ook op Whatsapp! info@deadministratieonline.nl

Sommige ondernemers zijn veel onderweg en vaak is de auto het gekozen vervoersmiddel. Dit kan interessant zijn omdat je als ondernemer de auto op de zaak kan rijden. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden indien je de keuze maakt tussen de auto zakelijke of privé te registreren.

Aftrekbare kosten

Wanneer je een auto op naam van de onderneming koopt, wordt deze auto eigendom van jouw eenmanszaak, vof of B.V. Alle auto gerelateerde kosten zijn dan ook zakelijke kosten en worden dus in mindering gebracht op het resultaat.

Denk bij auto gerelateerde kosten bijvoorbeeld aan:

  • Brandstof
  • Verzekering
  • Parkeerkosten
  • Onderhoud / APK
  • Motorrijtuigenbelasting
  • Afschrijving over de aanschafkosten

Bijtelling privégebruik

Een auto kan zakelijk, privé of voor beide gebruikt worden. Stel je rijdt een auto van de zaak en heb alle kosten (zie bovengenoemde voorbeelden) mogen indienen als zakelijke kosten. Als vervolgens uit de kilometeradministratie blijkt dat je meer dan 500 privé kilometers gereden hebt zal er een bijtelling berekend moeten worden. Deze bijtelling is een correctie op de auto gerelateerde kosten die je als zakelijk ingediend hebt maar die eigenlijk gemaakt zijn in privé ritten. Alleen als er minder dan 500 privé kilometers gereden is hoeft er geen bijtelling berekend te worden.

Bijtelling privégebruik btw

Bij de aanschaf van een auto van de zaak betaald u vaak BTW. Deze BTW, net als de BTW op de andere autokosten, komen terug in de BTW aangifte. Indien de auto ook privé gebruikt wordt moet ook hier een correctie gemaakt worden, dit zal worden gedaan in de BTW aangifte.

Investeringsaftrek

Bij de aanschaf van bepaalde bedrijfsmiddelen heb je als ondernemer recht op investeringsaftrek. Indien je jouw auto of bus gebruikt voor beroepsvervoer kan je recht hebben op deze investeringsaftrek. Als je bijvoorbeeld actief bent in de bouw, en dus je auto of bus gebruikt voor het vervoer van alle gereedschappen, gebruik je de auto of bus voor je beroep. Ook bijvoorbeeld een taxichauffeur heeft recht op investeringsaftrek omdat de auto gebruikt wordt als beroepsvervoer. Een milieuvriendelijke auto kan recht hebben op extra aftrek. Koop je een auto om naar klanten of kantoor te rijden valt deze niet onder het beroepsvervoer en heb je dus geen recht op de extra aftrek.

Lease

In plaats van auto te kopen kun je natuurlijk ook een auto leasen. Net als de andere, eerder genoemde, autokosten kunnen ook de leasekosten als zakelijke kosten worden ingebracht. De bijtelling regels gelden echter ook voor een leaseauto als hier meer dan 500 privé kilometers mee gereden worden.

Zakelijk gebruik van de privéauto

Indien je een privéauto voor zakelijke ritten gebruikt mag je 19 eurocent per kilometer als zakelijke kosten aan jezelf vergoeden, dit gebeurd in de aangifte inkomstenbelasting. Om dit te mogen doen moet je wel een kilometeradministratie bijhouden. Daarover meer informatie hier: kilometeradministratie

Of het verstandig is om de auto zakelijk of privé te hebben hangt van een aantal factoren af. Goed om te weten is dat je nooit meer bijtelling betaald dan dat je aan kosten maakt met de auto.

Andere blogberichten lezen: blog

Terug naar de homepagina: home