Kilometeradministratie bijhouden
Een kilometeradministratie kun je als ondernemer bijhouden vanwege twee redenen:
- Je rijdt in een privéauto en je wil de zakelijk gereden kilometers declareren
- Je rijdt in een zakelijke auto maar wil de bijtelling voorkomen
In het eerste geval kun je € 0,19 per zakelijk gereden kilometer inhouden op je uiteindelijk belastbaar bedrag in de aangifte inkomstenbelasting. Als je veel kilometers maakt kan dit bedrag dus flink oplopen en zeker interessant zijn. De belastingdienst stelt dan wel dat je de gereden kilometers duidelijk en volledig bijgehouden hebt,
zie het gegeven voorbeeld.
In het tweede geval mag je niet meer dan 500 kilometer (op jaarbasis) aan privéritten gemaakt hebben. Ook hier moet je een volledige kilometeradministratie bijgehouden hebben, zie het 2e voorbeeld.
Indien je auto op naam van de onderneming staat kun je alle autokosten uploaden, hier krijg je de BTW van terug en alle gemaakte kosten zijn volledig aftrekbaar. Staat de auto op de zaak krijg je echter wel te maken met bijtelling, het hoeft dus niet altijd fiscaal voordelig te zijn de auto op de zaak te zetten.
Of het fiscaal voordeliger is om de auto zakelijk of privé te hebben verschilt per auto (bouwjaar, cataloguswaarde, enzovoort) en het gebruik van de auto. Wil je graag weten wat in jouw geval de beste optie is? Neem dan even contact met ons op.
Bekijk hieronder of je alle auto gerelateerde kosten kunt uploaden of dat je de kilometers dient bij te houden.

Kilometeradministratie bijhouden met een privé auto
Bekijk hieronder een voorbeeld die je kunt gebruiken bij het gebruik van een privé voertuig.
Download hier direct onderstaande template om je eigen kilometeradministratie in bij te houden: Kilometeradministratie privéauto 2018

Kilometeradministratie bijhouden met een zakelijke auto
Bekijk hieronder een voorbeeld die je kunt gebruiken indien je auto op naam van de onderneming staat.
Download hier direct onderstaande template om je eigen kilometeradministratie in bij te houden: Kilometeradministratie zakelijke auto 2018

Wat moet er in ieder geval terug komen in je kilometeradministratie?
- Datum: wat was de datum dat je de rit gemaakt hebt. Idealiter komt dit overeen met een afspraak in je agenda.
- Aantal kilometers: hou dit bij via de kilometerstand van de auto of check de route en het aantal kilometers via bijvoorbeeld Google Maps.
- Van en naar bestemming: noteer het begin- en eindpunt van de rit.
- Route: welke route heb je gereden? Noteer de grote wegen globaal. Dit ter controle van het aantal gereden kilometers.
- Opmerking (niet verplicht): dit kan handig zijn voor je eigen administratie, noteer bijvoorbeeld voor welke afspraak je de rit maakte.