085 833 6669 - Ook op Whatsapp! info@deadministratieonline.nl

Jaarrekening overbodig!?

Als we het woord zelf analyseren is het de rekening die opgemaakt wordt over het afgelopen jaar. Welke ondernemer wil nu nog een overzicht over iets dat al lang afgelopen is? Waarschijnlijk alleen die ondernemer die denkt dat een jaarrekening iets is wat MOET. Laten we dan maar duidelijk stellen: Een jaarrekening moet bijna NOOIT.

Naar schatting van de wetgever, de KvK en het CBS zijn slechts ongeveer 5% van alle ondernemingen verplicht een jaarrekening te laten opstellen. De andere 95% dus niet.

Iedere accountant, boekhouder of adviseur die iets anders beweert doet dat alleen maar om de eigen omzet te beschermen en u, de ondernemer, te laten betalen voor iets wat niet noodzakelijk is en verder maar heel weinig toevoegt. U heeft weinig aan informatie over iets wat al afgelopen is, u heeft wel behoefte aan informatie over hoe het NU gaat en wat de toekomst brengen kan.

Dit is ook de reden dat wij van De Administratie Online een continue rapportage aanbieden die we helemaal op maat kunnen maken.

Vanaf eind 2015 is de wet op de Micro-onderneming van kracht geworden die precies aangeeft wat wel of niet verplicht is voor de meeste ondernemingen.
Een micro-onderneming voldoet aan minimaal twee van de drie hierna genoemde criteria:

  • De waarde van de activa, gebaseerd op de historische kostprijs, is niet hoger dan 350.000 euro;
  • De netto-omzet is niet hoger dan 700.000 euro, en;
  • Het gemiddeld aantal werknemers is niet hoger dan 10.

Op het eerste gezicht lijkt dit vooral te gaan om kleinere bedrijfjes. Maar het gaat ook om bijvoorbeeld een personal holding of een ‘lege’ of ‘slapende’ BV, ook veel tussenholdings voldoen aan deze criteria.

Is uw onderneming publicatieplichtig bij de KvK dan kunnen deze publicatiestukken sterk vereenvoudigd worden, de stukken kunnen worden beperkt tot de volgende posten:

  • Vaste activa;
  • Vlottende activa;
  • Eigen vermogen;
  • Voorzieningen.

Achter deze posten hoeft alleen nog maar een bedrag ingevuld te worden, verdere toelichting is niet meer nodig!

Laat u zich niet meer wijsmaken dat een jaarrekening nodig is, soms wil een bank hier nog wel eens om vragen. Uw adviseur kan dan een (vereenvoudigde) jaarrekening samenstellen, met de moderne rapportagesoftware is dit immers een eenvoudig klusje. De cijfers zijn, op ieder moment van het jaar, toch al op orde, want hoe kunt u anders uw onderneming besturen?

 

Blog geschreven door Hans
Mail mij direct via: hans@deadministratieonline.nl