085 833 6669 - Ook op Whatsapp! info@deadministratieonline.nl

Het antwoord op deze vraag is simpel: NEE!

Een jaarrekening is niet meer dan een formele momentopname hoe de onderneming er op 31 december om 24.00 uur bij staat. Één minuut daarvoor of erna gelden de cijfers al niet meer. Zoals bekend zijn we in Nederland gek op formele vastleggingen en heeft de wetgever besloten om ook zo’n vastlegging voor het bedrijfsleven in te stellen. Dat is dan ook vrij snel de bestaansreden geworden van allerlei accountantsorganisaties, om op dat ene specifieke moment een juist overzicht te geven van de bezittingen en schulden van een onderneming. Gelukkig voor die accountantsorganisaties zijn er ook wat formele instanties die prijs stellen op die momentopnames, bijvoorbeeld de fiscus en de banken. Voor een gemiddelde ondernemer is een jaarrekening alleen maar een kostenpost waar de ondernemer nu echt helemaal niets aan heeft. Veel accountants leveren de jaarrekening pas maanden op na het verstrijken van het boekjaar, wat moet je als ondernemer nu met cijfers die van maanden terug zijn?

Gelukkig heeft de wetgever de kleine ondernemer, de ZZP’er bijvoorbeeld, uitgesloten van de verplichting om een jaarrekening samen te stellen. Vooral omdat dit nu ook weer niet zo eenvoudig is, er komt veel wetgeving bij kijken om een juiste jaarrekening te maken. De wetgever stelt voor de kleine ondernemer dat het voldoende is om een inzicht te geven in de opbrengsten en de kosten van de onderneming. Dit is nog belangrijker als je als ondernemer ook met de BTW te maken hebt, dan moeten die gegevens periodiek (per maand of kwartaal) ingeleverd worden bij de belastingdienst.

Waar je als ondernemer wel wat aan hebt zijn natuurlijk de gegevens over hoe het NU met je onderneming gaat en nog mooier als je ook kan zien hoe het dan in de toekomst kan gaan. Als De Administratie Online hebben we ons nu juist daarin gespecialiseerd: hoe gaat het nu met je bedrijf en hoe kan dit gaan uitwerken in de toekomst. Door dit op een professionele wijze te doen zijn ook direct alle benodigde gegevens voor de belastingdienst klaar. De fiscus stelt dat zij de fiscale aangiften snel en goed moeten kunnen controleren, andere eisen worden aan de ZZP’er niet gesteld.

Kijk eens op www.deadministratieonline.nl en zie wat wij voor jou kunnen betekenen.